מאת: מערכת Diet
דיאטת הזון היא דיאטת הרזיה שפותחה ע"י ד"ר ברי סירס, וכבשה מפורסמים רבים, ביניהם ג'ניפר אניסטון, בראד פיט, מדונה, סינדי קרופורד ועוד, המנהלים אורח חיים תזונתי נכון ע"פ עקרונותיה.
ד"ר סירס אף פרסם ספר הנושא את שם הדיאטה.
מהי דיאטת הזון?
מקור המילה "זון" בשפה היוונית, ומשמעותה "דרך חיים". כשמה כן היא. מדובר בדרך חיים המסייעת לגוף לבטא גנים מסויימים על מנת לחיות חיים ארוכים וטובים יותר, כפי שכולנו רוצים. שליטה בגנים הללו מביאה לאנרגיית גוף גבוהה, הרזיה למשקל האידיאלי שלנו ונפנוף לשלום לתחושת הרעב המלווה בדר"כ תהליכי דיאטה.
התזונה בדיאטה גורמת לאיזון הורמונלי בטווח מסויים, כך שתחושת הרעב נעלמת, אך עם זאת הגוף מקבל את הערכים התזונתיים החיוניים לו לבריאות ארוכת טווח.
איזון נכון של פחמימות, חלבונים ושומנים משפיע, לטענת ד"ר סירס, על פעילות שלושה הורמונים חשובים בגוף:
אינסולין – אינסולין, מלבד תפקידו בהורדת סוכר, מעודד את ייצור השומן בתאי השומן והשריר בגוף, ומעכב את פירוקו. עודף אינסולין בגוף גורם להשמנה.
גלוקגון - הורמון בעל פעולה הפוכה לאינסולין. אחראי על הפרשה קבועה של פחמימות המאוחסנות בגוף, על מנת לשמור על רמת סוכר נורמלית בגוף. במצב של ירידה ברמת הסוכר בדם, כתוצאה מרעב, מחסור במזון או פעילות גופנית, מופרש עוד גלוקגון בגוף, כדי למנוע את המשך ירידת רמת הסוכר בדם. זהו המפתח לביצועים מנטליים ופיזיים אופטימליים.
איקסנואידים- אלו הם ההורמונים האחראים בין היתר על תפקוד המערכת החיסונית בגוף, ויסות חום, זיהומים וכאב בגוף, ויסות מערכת קרישת הדם והלחץ העורקי.
עקרונות הדיאטה: שיטת 1,2,3
איך מגיעים בעצם לאיזון הנכון של חלבונים-פחמימות-שומנים?
עבור כל גרם שומן שנצרך, יש לצרוך 2 גרמים של חלבון, ו-3
גרמים של פחמימות (שמקורן בעיקר בפירות וירקות).
מוכנים? 1,2,3 – זון!
שלב 1 – מתחילים עם החלבון.
כל ארוחת זון מתחילה במנת חלבון דלת שומן, שמהווה 1/3 מכלל הארוחה.
יש לכך מספר סיבות:
ראשית, הגוף זקוק לאספקת חלבון מתמדת, במקום החלבון שגופנו מאבד מדי יום. ללא אספקת החלבון, השרירים בגוף מידללים ומערכת החיסון נפגמת .
שנית, החלבון מעורר את הפרשת הגלוקגון בגוף. ללא חלבון, לא יופרש גלוקגון, ורמת הסוכר בגוף תרד, דבר שיגרום לתחושת רעב מהר מאוד לאחר הארוחה.
בנוסף, מאחר ופעולת הגלוקגון הפוכה לפעולת האינסולין, הפרשת גלוקגון בעקבות אכילת חלבון מורידה את רמת האינסולין בגוף. כזכור, אינסולין אחראי לייצור שומן בתאי השומן והשריר, ולכן הירידה בהפרשת האינסולין מורידה את כמות ייצור השומן בגוף.
טעות נפוצה הקשורה בדיאטת הזון מניחה שההמלצה לחלבון היא המלצה לחלבון מן החי, אך אין זה נכון.
ניתן לצרוך חלבונים ממקורות שונים. למעשה, צריכת חלבונים על בסיס סויה היא בעצם האלטרנטיבה המנצחת והבריאה יותר.
מזונות חלבון מומלצים:
טופו ותחליפי בשר המבוססים על סויה.
בשר עוף ללא העור.
בשר הודו.
דגים.
נתחי בשר רזה.
מוצרי חלב דיאטטיים.
חלבון ביצה.
שלב 2 – אזנו את הארוחה עם פחמימות.
הפחמימות מהוות 2/3 מכלל הארוחה.
מרבית האנשים טועים לחשוב שפחמימות הן פסטה, לחם ומתוקים, בשעה שהמושג פחמימות כולל בתוכו גם פירות וירקות.
לא כל הפחמימות זהות ביכולתן לעורר הפרשת אינסולין בגוף. חלק מהפחמימות הן פחמימות "טובות", בעלות יכולת נמוכה לעורר הפרשת אינסולין, וחלקן פחמימות "רעות", בעלות יכולת גבוהה של הפרשת אינסולין בגוף.
הגדרת הפחמימות הטובות והרעות מבוססת על עקרון המדד הגליקמי.
מדד גליקמי הוא מערכת דירוג למזונות הכוללים פחמימות לפי השפעתן על רמת הסוכר בדם. מזונות בעלי מדד גליקמי גבוה מעודדים הפרשת אינסולין לעומת מזונות בעלי מדד גליקמי נמוך. הם גם תורמים לתחושת השובע ושומרים עליה לאורך זמן.
מאחר ושם המשחק הוא שליטה בהפרשת האינסולין, כמובן שנעדיף פחמימות טובות (בעלות מדד גליקמי נמוך) על פני פחמימות רעות (בעלות מדד גליקמי גבוה).
מקורות לפחמימות טובות:
רוב הירקות, למעט תירס.
רוב הפירות, למעט בננות, אבטיח וצימוקים.
דגנים מסויימים – שיבולת שועל ושעורה.
פחמימות רעות (להתרחק מהן…).
דגנים ועמילנים (פסטה, לחם, מוצרי מאפה, דגני בוקר, תפו"א וכדומה).
בננות, אבטיח, צימוקים.
תירס.
ממתקים וסוכרים.
*הרשימה היא רשימה כללית המומלצת ע"י מחבר דיאטת הזון.
שלב 3 – הוסיפו שומן
לאחר שהארוחה אוזנה עם חלבונים דלי שומן ופחמימות טובות, נותר דבר אחד כדי שהארוחה תהפוך לארוחת זון- שומן. זכרו – שומן נדרש לגוף לתפקודיו השונים. כמו בפחמימות, גם השומנים השונים אינם זהים בערכם.השומנים הטובים מקורם בשומן בלתי רווי, ושומנים שמקורם בשרשרת אומגה 3. השומנים הרעים מקורם בשומן רווי, שומן טראנס וחומצות שומן.
שומנים טובים:
שמן זית.
שקדים.
אבוקדו.
שמן דגים.
שומנים רעים (להמנע…).
בשר אדום.
חלמון ביצים.
איברי בשר פנימיים.
מזון מעובד.
עתה, כשיש לנו מושג אילו מזונות לצרוך בדיאטת הזון, בניית הארוחה היא פשוטה. קחו את צלחת האוכל שלכם וחלקו אותה ל-3 חלקים.
בחלק אחד הניחו חלבון דל שומן, בעובי שלא יעלה על עוביה של כף ידכם. בשני החלקים הנותרים העמיסו פחמימות טובות, בעיקר פירות וירקות ומעל פזרו מעט שומן טוב. במהלך היום הקפידו לשתות לפחות 8 כוסות מים, רצוי יותר.
תדירות הארוחות:
דיאטת הזון ממליצה לאכול 5-6 ארוחות קטנות ביום, ובכל מקרה לא להגיע למצב שבו לא אכלתם יותר מ-5 שעות רצופות.
ארוחת בוקר- כשעה לאחר הקימה.
ארוחת צהריים- כ-5 שעות לאחר ארוחת הבוקר.
ארוחת ארבע- קלה מאוד, ירק או פרי- כ-5 שעות לאחר ארוחת הצהריים.
ארוחת ערב- 2-3 שעות לאחר ארוחת ארבע.
ארוחת לילה- קלה מאוד- לפני השינה.
תפריט דיאטה יומי לדוגמא לדיאטת הזון
לדיאטת הזון יתרונות רבים:
*ירידה מוכחת ומהירה במשקל הנובעת מהקפדה על כמויות האינסולין.
*דיאטה מאוד פשוטה וקלה לביצוע, אינה דורשת תפריטים מוקפדים, וכל אחד יכול לבנות לעצמו תפריט הכולל מזונות אהובים (בתנאי שהם עומדים בקריטריונים).
*הקניית הרגלי אכילה נכונים כגון פרופורציות, שילוב אבות מזון שונים באותה ארוחה והמנעות מסוכרים.
*צמצום כמות האינסולין מפחית את הסיכוי לחלות במחלות הקשורות לכלי הדם והלב (במידה ומקפידים שרוב החלבונים אינם מן החי).
*שיפור הביצועים המנטליים והפיזיים.
*הגברת זרימת הדם בגוף (בעקבות השליטה באיקסונאידים).
*תחושת שובע מתמשכת. מונעת תחושת רעב, מה שתורם לתחושת ריכוז גבוהה ומצב רוח טוב, בניגוד לדיאטות אחרות.
*הגוף מתרגל לשרוף שומן כדלק לגוף, ולא שרירים.
חסרונות דיאטת הזון:
*אע"פ שזה מופיע גם ביתרונות, ירידה מהירה במשקל עלולה להוביל לעליה מהירה במשקל לאחריה במידה ולא ממשיכים להקפיד.
*אנשים שהתנסו בדיאטה הזו ציינו שהיא מאוד קשה לביצוע ביחס לסגנון החיים שלהם. היא דורשת תכנון והכנה מראש.
*ההתעסקות עם הכנת הארוחות מראש גוזלת זמן.
*ההקפדה על הפחמימות עלולה לגרום למחסור בסיבים תזונתיים וויטמינים כגון ויטמין C, חומצה פולית ומינרלים מסויימים, החיוניים לגוף.
*הדיאטה אינה מתחשבת באנשים הסובלים ממחלות או בעיות רפואיות. לאנשים הסובלים ממחלות נפרולוגיות, הדיאטה פחות מומלצת, מכיוון שצריכת חלבונים מוגברת גורמת לעליה בחנקן ולהביא לעומס על הכליות.
* יש להיוועץ ברופא ותזונאי לפני ההחלטה להתחיל בדיאטה.
אתר "דיאט" אינו אחראי לתופעות לוואי או נזק העלולים להתרחש כתוצאה מביצוע הדיאטה.