ברזל

קונים בריא > אוכל בריא > קטגוריה ראשית > תוספי מזון וצמחי מרפא > תוספי מזון

מאת: חן אדדי, B.Med.Lab.Sc, CI.H, מטפלת בתזונה וצמחים למודעות ואנרגיה.

ברזל הינו יסוד קורט חשוב. רוב הברזל בגופינו יושב בכדורית הדם האדומה ומהווה חלק מחלבון ההמוגלובין הנושא את החמצן אל התאים השונים בגוף. ניתן למצוא אותו גם בחלבון המיוגלובין המוביל חמצן מהדם אל השרירים ובציטוכרום 450 (משפחה של אנזימים החשובה בנשימה התאית).

מאגרי ברזל מצויים בכבד. הם קשורים לחלבון בשם פריטין. בטחול, במח עצם ובחלבון בדם לחלבון הנקרא טרנספרין.

מקורות לברזל:
ברזל שמקורו בחי נספג טוב יותר מברזל שמקורו בצומח. בשר אדום ובמיוחד כבד ומוח עשירים בברזל, ביצים, עוף, דגים, עלים ירוקים, ברוקולי, סלק, דגנים מלאים, לחם מועשר, דגנים שונים ואגוזים מכילים ברזל בכמויות קטנות יותר.

חוסר ברזל:
חוסר ברזל יכול להביא לעייפות, חולשה, תחושת קור והפרעה בתפקוד בלוטת התריס. אפטיות וחוסר שקט.

חוסר ברזל יכול גם להביא לאנמיה שתתבטא בחיוורון, קוצר נשימה ולעיתים דפיקות-לב. מערכת החיסון תהיה חלשה גם כן והפוטנציאל להדבק במחלות יעלה.

עודף ברזל:
עודף ברזל לא רצוי. כדאי להזהר במינונים של תוספי מזון אשר מכילים ברזל סינתטי (ברזל סופאט, ברזל גלוקונאט, ברזל פומארטאט). ברזל דקסטראן ניתן בהזרקה ואפשר לקבל אותו רק עם מרשם רפואי או באשפוז.

בהיותו מתכת פעילה הוא יכול לפעול כרדיקל חופשי ולגרום נזק לרקמות ע"י חמצון לא רצוי. הוא גם יכול להצטבר במפרקים, ברקמת הלב, ובכבד. הוספה של סיבים תזונתיים לתפריט מזרזת את ספיגת הברזל ומונעת ממנו להסתובב כרדיקל חופשי. עודף סיבים תזונתיים (מעל 30 גר') גם הוא אינו מומלץ כי הוא יפריע לספיגתו.

ברזל שמקורו מן החי נספג טוב יותר

ברזל שמקורו מן החי נספג טוב יותר

כאשר ניזונים ממקורות מזון מן החי, אין חשש לעודף ברזל. הברזל אינו חשוף לחמצון וספיגתו במעיים מתונה. ניתן לרכוש כמוסות של פריטין או תמצית נוזלית של כבד כדי להתגבר על החוסר.

בדיקות דם:
כדי לבדוק ברזל בדם יש ללכת לבדיקת דם אחרי צום של לילה. בדיקה של רמת הפריטין בדם משקפת את מצב מאגרי הגוף. רמה נמוכה שלו מעידה על חוסר ברזל.

סיבות לחוסר ברזל:
1. נשים בהריון מקבלות בדר"כ תוספת ברזל בתקופת ההריון וכמה חודשים לאחר הלידה.

2. תינוקות עד גיל שנה ויותר מקבלים השלמה של ברזל בטיפות  דרך הפה.

3. נשים עם וסת שופעת נוטות לסבול גם מחוסר ברזל ומקבלות תוספות ברזל.

4. אנשים הסובלים ממחלה בה קיים אובדן דם כמו IBD או פוליפים במערכת העיכול.

5. אוכלוסיה גריאטרית נוטה אף היא לסבול מחוסר ברזל עקב ספיגה נמוכה שלו. למעשה, ככל שהגיל עולה, רמת הספיגה של הברזל נוטה לרדת.

6. אוכלוסיה צמחונית או טבעונית שאינה צורכת מוצרי בשר

7.  אנשים העוסקים בפעילות גופנית אינטינסיבית עלולים לסבול מהתופעה.

מה מפריע לספיגת ברזל?
1. תה וקפה – הקפאין, תאין ואוקסלאט מפריעים לספיגת הברזל ולכן לא מומלץ לשתות קפה או תה במהלך או בסיום הארוחה (למרות שזה מקובל בעדות שונות).

הקפאין נחשב לסם מעורר וממכר. נס או שחור? הכל על הקפאין.

2. סידן - כמויות גבוהות של סידן בארוחה אחת יכולים לעכב את ספיגת הברזל. חלב ומוצריו אינם מומלצים בנשימה אחת עם מאכלים המכילים ברזל.

3. תת פעילות של בלוטת התריס.
סובלים מחילוף חומרים נמוך? מה הקשר בין חילוף חומרים איטי לעלייה במשקל?

4. כמות גדולה של סיבים תזונתיים – צריכה גבוהה מידי של סיבים תזונתיים (יותר מ – 30 גרם ליום) יכולה להפריע לספיגת הברזל.

מה מגביר ספיגת ברזל?
ויטמין c
מגביר ספיגה של ברזל ולכן כדאי לשלב מאכלים העשירים בברזל ווביטמין סי כדי להבטיח ספיגה טובה יותר שלו. כדאי להוסיף לארוחה מיץ תפוזים, קווי או תותים, פלפל אדום או עגבניה ולהנות מהברזל ומהויטמין c.

הסלק מחזק דם וטוב למניעת אנמיה

הסלק מחזק דם וטוב למניעת אנמיה

צמחי מרפא
יורטיקה – (Urtica dioica) הלא הוא הסירפד עשיר מאוד בברזל ומשמש כצמח לחיזוק דם ולמניעת אנמיה.

תזונה טבעית להשלמת ברזל
1. רימונים
– עשירים בברזל ומחזקי דם, עשירים בפיטוכימיקלים דוגמת אנטוציאנינים.
רוצים לדעת עוד על הרימון? שפע הרימון – בריאות לגוף, לעור הפנים ולמניעת מחלות.

2. סלק – גם הוא אדום, ולא סתם. הסלק נחשב למחזק דם. הוא עשיר בברזל ובמינרלים נוספים. את העלים אפשר לאכול טריים או מבושלים. את השורש כדאי לבשל במים עם קליפתו כדי לקבל אותו כמזון פונקציונלי על כל מרכיבי המזון התזונתיים שלו.

לא ניתן להגיב למאמר זה.