מאת מערכת Diet
כולנו אוהבים מתוק. הדרך הקצרה למימוש התחושה המתקתקה הכ"כ נעימה הזאת מתגשמת בעיקר דרך הסוכר הלבן שמצוי, אוי ווי, בכל מקום. הוא נמצא בחטיפים, גלידות, עוגות, עוגיות, ושאר מיני מאפים "שווים".
כמויות הסוכר שמוספות למזונות מתוקים אלו גבוהות יחסית, ויש חוקרים רבים המצביעים על קשר הדוק בין עלייה בצריכת הסוכר הלבן לבין עליה חדה בשיעור מחלות המערב.
השמנה, יתר לחץ דם וסוכרת הם הכוכבים העיקריים המאפיינים מחלות של מדינות המערב, והסיכוי לחלות במחלות אלה הולך ועולה עם השנים.
עקב הנתונים הלא מעודדים האלה קם הצורך לתחליפים לסוכר הלבן. חיפוש אחר תחליפים שימתיקו את התזונה הנכונה ביומיום ואת שיגרת הדיאטה.
קיימים מסביבנו תחליפים בריאים לסוכר הלבן אשר מכילים ערכים תזונתיים גבוהים יחסית לסוכר, אולם הם אינם נטולי קלוריות. מרביתם מבוססים על סוכר יותר "איכותי", שגם תומך בדרישות התזונתיות של הגוף. תחליפי הסוכר המלאכותיים הם תוספי מזון כימיים המיוצרים באופן מלאכותי והם דלי או נטולי קלוריות.
ממתיקים מלאכותיים – בעד ונגד:
בעד:
• מאפשרים שמירה על המשקל ומסייעים בהורדת משקל.
• שומרים על בריאות השן.
• תחליף לחולי סוכרת והיפרגליקמיה
• נזקי הסוכר הלבן ידועים ומוכחים ואילו נזקי התחליפים המלאכותיים לא מוכחים בצורה מובהקת בבני אדם.
• תפריט עשיר בסוכרים פשוטים ומזוקקים עלול להביא להתפתחות קנדידה.
נגד:
• עלולים לגרום לתופעות לוואי כמו הפרעות במע' העיכול, סחרחורות ויתר לחץ דם.
• כולם חשודים כמזיקים לבריאות ומעבר למינון המומלץ עלולים לגרום לנזקים בגוף ולהעלות את השכיחות לסוגי סרטן מסוימים.
• בשימוש ממושך עלולים לגרום להשמנה בצורה עקיפה: עודף פסולת מהצטברות כימיקלים בגוף מנותב לתאי שומן ומעודד הצטברות שומנים בגוף.
הממתיקים המלאכותיים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
1. ממתיקים דיאטטיים
אלו הם חומרים סינתטיים אשר אינם מכילים סוכר ומרביתם נטולי קלוריות. מאושרים לשימוש ע"י ה-FDA, ארגון הבריאות האמריקאי, אולם בהגבלה. משמשים כממתיק בעיקר במשקאות דיאטטיים, מוצרים דיאטיטיים ומעדני חלב.
הממתיק המלאכותי ה-1 התגלה במקרה בשנת 1879 ע"י ראמסן ופאלברג אשר חקרו חומצה סולפונית. במהלך עבודתם נוצר חומר שמתיקותו גבוהה בהרבה יחסית לסוכר: הסכרין. טעם הלוואי המתכתי של הסכרין וחסרונות נוספים הולידו את תעשיית תחליפי הסוכר המלאכותיים אשר ניסתה להיענות לדרישה הגוברת בשוק ולהפיק את הממתיק המלאכותי האידאלי: מתוק, נטול קלוריות, נטל טעם לוואי, בטוח לשימוש, נטול תופעות לוואי, נוח לשימוש וזול. |
סכרין
הממתיק המלאכותי ה-1 שיוצר ב-1879. מוכר בשמותיו המסחריים "סוכרזית", "הרמזית" "מתוק וקל", "סוויטי" ו"סוויט דיאט". כתוסף מזון מסומן כ- E954.
יתרונות: מתוק פי 300 מסוכר לבן, נטול קלוריות, אינו מתעכל בגוף ועמיד בחום. לא גורם עששת ועשוי אף למנוע אותה.
חסרונות: בעל טעם לוואי מר. עלול לגרום נזק לכליות וחשוד כמעלה את השכיחות ללקות בסרטן השחלות, הרחם ושלפוחית השתן. צריכתו מוגבלת ל-2.5 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף ביממה.
ציקלאמאט
מלח נתרן או סידן של ציקלוהקסיל סולפמט. בד"כ משמש כתוספת לסכרין על מנת לעדן את טעם הלוואי ויחד עם סכרין מרכיב את הממתיק המלאכותי "כמו סוכר". כתוסף מזון מסומן כ- E952.
יתרונות: מתוק פי 100 מסוכר לבן, נטול קלוריות ועמיד בחום. נטול טעם לוואי ולכן משמש כתוספת לסכרין.
חסרונות: חשוד כמעלה את השכיחות ללקות בסרטן שלפוחית השתן. עלול לגרום ליתר לחץ דם. צריכתו מוגבלת ל-11 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף ביממה, צריכת "כמו סוכר" מוגבלת ל-2.5 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף ביממה.
אספרטיים
תרכובת מלאכותית של חומצה אספרטית, פנילאלנין ומתנול (לכן לא מתאים לשימוש חולי PKU – פנילקטנוריה). מוכר בשמותיו המסחריים "מתוק וקל זהב" ו"סוויט דיאט זהב". כתוסף מזון מסומן כ- E951.
יתרונות: מתוק פי 200 מסוכר רגיל, בעל ערך קלורי זניח ונטול טעם לוואי. לא גורם עששת.
חסרונות: רגיש לחום ולכן מתאים לשימוש במשקאות קרים או במוצרים שלא דורשים חימום כמו סירופים, אבקות שתייה ומעדני חלב (לכן לא מומלץ לחמם מעדני חלב דיאטטיים או לאפות).
עלול לגרום לתופעות לוואי כמו: סחרחורת, בחילות, כאבי בטן, נדודי שינה, חרדה ודיכאון.
במינונים גבוהים עודפי פנילאלנין עלולים לגרום נזקים בלתי הפיכים למוח ואילו עודפי מתנול משמשים כרעל לגוף. צריכתו מוגבלת ל-40 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף ביממה.
אצסולפם K
מלח אשלגני. מוכר בשמותיו המסחריים "סוכרזית זהב", "הרמזית זהב" (מכילים גם אספרטיים). כתוסף מזון מסומן כ- E950.
יתרונות: מתוק פי 200 מסוכר רגיל. נטול קלוריות, נטול טעם לוואי, אינו מתעכל בגוף ועמיד בחום.
חסרונות: בשימוש לטווח הרחוק עלול לגרום נזקים חמורים ואף סרטן בבלוטת התריס.
צריכתו מוגבלת ל-9 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף ביממה.
סוכלרוז
הממתיק המלאכותי אשר נחשב הקרוב ביותר לסוכר הרגיל מאחר והוא מיוצר ממולקולות סוכר אשר עוברות תהליכים רבים המשנים את תכונותיהן ובין היתר מאבדות את הקלוריות.
מוכר בשמותיו המסחריים "סוכרלייט" ו"סוכרה דיאט". כתוסף מזון מסומן כ- E955.
יתרונות: מתוק פי 600 מסוכר רגיל, נטול קלוריות, עמיד בחום וברמת חומציות משתנה.
2.פוליאולים – סוכרים רב כוהליים
הפוליאולים הינם הצורות הכימיות הכוהליות של סוכרים, כך למשל לקטיטול היא הצורה הכימית הכוהלית של הסוכר לקטוז, מלטיטול של מלטוז, סורביטול של גלוקוז וכן הלאה.
הפוליאולים מצויים באופן טבעי בכמויות קטנות בפירות וירקות אך מיוצרים בכמויות מסחריות בתעשייה ולרוב משמשים כממתיק במוצרי לייט/ דיאט או במוצרים "ללא סוכר" כמו גלידות, שוקולדים, ממתקים, מסטיקים, ריבות ומאפים. הפוליאולים בד"כ פחות מתוקים מסוכר רגיל ומכילים כ-50% פחות קלוריות ממנו.
סוכר כוהלי | מקור | סימון כתוסף תזונה | מתיקות יחסית לסוכר רגיל | קלוריות בגרם מוצר* | צריכה מומלצת ליממה |
סורביטול** | גלוקוז | E420 | 60% | 2.4 | עד 50 גרם |
אריתריטול | גלוקוז | —– | 70% | 0.2 | —- |
מניטול | פרוקטוז | E421 | 50% | 2.2 | עד 10 גרם |
מלטיטול | מלטוז | E965 | 90% | 2.1 | עד 50 גרם |
קסיליטול*** | קסילוז | —– | 100% | 4 | עד 10 גרם |
לקטיטול | לקטוז | E966 | 40% | 2 | עד 60 גרם |
איזומלט | E953 | 55% | 2 | —– |
יתרונות הפוליאולים:
1. בעלי ערך גליקמי נמוך – תורמים לאיזון רמות הסוכר והאינסולין בדם.
2. לא נספגים באופן מלא במערכת העיכול ולכן תורמים פחות קלוריות.
3. מונעים הצטברות פלאק ועששת.
חסרונות הפוליאולים:
1. מכילים קלוריות.
2. פחות מתוקים מסוכר.
3. מעל למינון המומלץ ליממה עלולים לגרום להפרעות במע' העיכול ולשלשולים בעיקר בילדים.
* לעומת 4 קלוריות לגרם סוכר רגיל.
** סורביטול בעודף עלול להגביר את הסיכון לקטרקט ולכן הכי פחות מומלץ לשימוש מבין הפוליאולים לחולי סוכרת .
*** קסיליטול רעיל במתן תוך ורידי אך בטוח במתן דרך הפה. משמש גם בתרופות ובמוצרי הגיינה לפה ונמצא היעיל ביותר נגד עששת
שלום, האם לסוכרלוז יש חסרונות? כי בכתבה לא מצויין. תודה מראש
היי אירנה:
סוכרלוז הוא בעצם סוכרוז שעבר שינוי כימי לסוכרלוז. עפ"י מאמרים נוספים הקיימים במערכת, אין לו חסרונות והוא בטוח לשימוש, אך הוא מוגבל בכמותו (אין להפריז בצריכה שלו).