בתרבויות רבות מייחסים למזונות מסוימים השפעה על קביעת מין היילוד, למשל, ידוע כי אכילת בננות או מזון עשיר באשלגן מעלה את הסיכויים ללדת בן.
רק בתחילת המאה שעברה מדענים התחילו להבין את הגנטיקה של קביעת מין היילוד ואת תפקידו המכריע של הגבר בכך. לגבר תאי זרע בעלי כרומוזום מין משני סוגים X (הקובע נקבה) ו-Y (הקובע זכר) ואילו לאשה ביציות בעלי כרומוזום מין מסוג אחד: X. כך שמין היילוד יקבע ע"י תא הזרע שיפרה בפועל את הביצית. מתא זרע X נקבל נקבה XX ואילו מתא זרע Y נקבל זכר XY.
אולם בעבר, לפני התפתחות הגנטיקה המולקולארית, ייחסו את קביעת מין היילוד לאישה. כך, בתרבויות רבות, אישה ש"הביאה" רק בנות זכתה להקנטות וללגלוג. בעלה אף היה רשאי להתגרש ממנה ולהתחתן עם אישה אחרת בתקווה שהיא זו שתביא את היורש הנכסף.
אכן ניתן להתייחס לאב כאחראי על קביעת מין היילוד במידה מסוימת, אך למעשה זהות תא הזרע שייקלט ויפרה את הביצית מושפע גם מפרמטרים הקשורים לאישה, כמו מועד הביוץ ורמת החומציות בה שוהה הזרע , בדרך אל הביצית. כך שהייחוס הראשוני של קביעת מין היילוד לאישה לא בהכרח שגוי, וגם לאישה תפקיד בקביעת מין היילוד.
תפקיד האשה בקביעת המין קשור למצבים פיזיולוגיים מסוימים בגופה אשר בידיהם היכולת להכריע את הכף לטובת תאי זרע זכריים/נקביים.
קיימות שיטות שונות להגברת הסיכויים להולדת בן או להולדת בת אשר מנסות לשפר את סיכוייהם של תאי הזרע הזכריים על פני הנקביים להפרות את הביצית, או להפך. כך למשל דיאטה המערבת אכילת סוגי מזון מסוימים והימנעות ממזונות אחרים.
דיאטה זו מתבססת על העובדה שתאי זרע זכריים רגישים לסביבה חומצית ומתקשים לשרוד בסביבה זו. על כן דיאטה "אנטי חומצית" או בסיסית הכוללת מזונות עשירים באשלגן ונתרן תגביר את הסיכויים ללידת בן. לעומת זאת תאי הזרע הנקביים עמידים יותר בסביבה חומצית ולכן דיאטה על בסיס "חומצי" הכוללת מזונות העשירים בסידן ומגנזיום תגביר את הסיכויים ללידת בת.
על מנת שהדיאטה תהיה יעילה יש להתמיד בה במשך כחודש לפחות לפני קיום יחסים.
כל האמור במאמר זה אינו מחליף חוות דעת מקצועית הניתנת מרופא או דיאטנית.
רוצה בן? |
רוצה בת? |
||
איכלי: | המנעי מ: | איכלי: | המנעי מ: |
בשר | מוצרי חלב | מוצרי חלב רבים | מלח |
דגים | שוקולד | ביצים | משקאות מוגזים |
אבוקדו | מוצרי קקאו | צנון, גזר, עגבניה, בצל, ברוקולי, חסה, שעועית |
בשר |
תפו"א ובטטה | תפוחים אדומים או צהובים | דגים | |
בננות, משמשים ותאנים | אגסים, אבטיח, מלון | תה וקפה | |
לימון | קמח לבן | ||
מלח, תה וקפה |
סוכר | ||
משקאות מוגזים | שוקולד וקקאו |