כיצד להתמיד בדיאטה?:

תסמונת המעי הרגיז

מפת האתר > מושגים דיאט > קטגוריה ראשית > תזונה לריפוי טבעי

מאת: מערכת Diet

"כואבת לי הבטן", אני אומרת לחברה שלי, בסיומה של ארוחת בוקר נהדרת. "מה  מפריע לך?" היא שואלת. "אני באמת לא יודעת", אני עונה בכנות.

תסמונת המעי הרגיז היא הפרעה שכיחה מאוד ואין לה כל סיבה ידועה. לא ניתן לאבחנה ע"י בדיקה ספציפית, והיא כוללת מגוון של סימפטומים. ההפרעה מתייחסת למערכת העיכול והסימפטומים יהיו בדר"כ: דרגות שונות של כאבי בטן עמום או חד, בטן תפוחה, גזים, בחילה, עייפות, עצירות, שלשול, דיכאון או עצבנות.

 betendראשי

ניתן פשוט לעשות בירור עצמי, מה אכלתי ומה עשה לי כאב בטן

זוהי לא תופעה אורגנית של דלקת, אך ניתן להרגיש עוות ביטני, וכאב בטן שמלווה אותה. כמובן, יכולות להיות סיבות אחרות לכאבי בטן ולתופעות הסימפטומטיות. ייעוץ של רופא ובדיקה אצל גאסטרולוג, הכרחית כדי לשלול סיבות אחרות כמו מחלות מעיים דלקתיות (IBD), אולקוס, הליקובקטר  פיילורי (חיידק המופיע בדפנות הקיבה וגורם לכיב פפטי).
תסמונת המעי הרגיז נפוצה יותר אצל נשים (פי 3), וההחמרה בסימפטומים מתרחשת בדר"כ בימי הוסת.


טיפול תזונתי בתסמונת המעי הרגיז:

1. הגישה הנאטורופתית:
א. שלילת גורמי מזון - יש להמעיט במזונות אשר גורמים לתופעות הסימפטומטיות. ניתן פשוט לעשות בירור עצמי, מה אכלתי ומה עשה לי כאב בטן, שלשול או חוסר נוחות. עדיף לבודד את המזונות ולאכול כל דבר בנפרד. כך יהיה אפשר לבודד סוגי מזון שיש להמנע מהם.
אפשר להרגיש, האם יש אלרגיה למזון מסויים, כמו לחלב ומוצריו.

בתסמונת המעי הרגיז, מתרחשת לעיתים, חוסר סבילות ללקטוז (סוכר החלב)  או לסורביטול, ממתיק מלאכותי הנמצא במוצרים דיאטטיים רבים. מומלץ לנסות לתקופת מה, להמנע ממוצרים אלו ולבדוק האם יהיה שיפור בהרגשה.

ב"דיאטה לפי סוג דם" למשל מומלץ להמנע ממזונות מזיקים, לפי סוג הדם. בירור מקיף יעשה, כאמור, ע"י בידוד הגורם "המזיק".
באופן כללי עדיף להמנע ממזון שומני או מטוגן, מנקניקים, מזונות המכילים חומרים משמרים וצבעי מאכל.

כמו כן, כדאי, להמנע מארוחות גדולות וכבדות, ולאכול ארוחות קטנות, כ – 5 פעמים ביום.

ב. צמחי מרפאמומלץ לשתות תה קמומיל לפחות 3 פעמים ביום. עדיף לקנות את הפרחים עצמם ולעשות חליטה.

חליטת קמומיל – הרתחה של חצי ליטר מים חמים (כוס גדולה), כיבוי האש והוספה של כפית גדולה של פרחי קמומיל. מערבבים, מכסים את הקנקן במכסה וממתינים כ– 10 דקות. מסננים את הפרחים במסננת, ושותים. אפשר לקחת גם תרמוס חם לעבודה ולשתות כמה כוסות במהלך היום. חליטת קמומיל מומלצת גם לילדים הסובלים מכאבי בטן. הקמומיל הוא צמח בטוח לשימוש.
הוספה של חופן זרעי שומר, זרעי קימל וגי'נגר יקילו על גזים ובטן נפוחה.

כדאי להוסיף לתפריט היומיומי גם סיבים תזונתיים שמקורם בירקות, פירות, לחם סובין או דגנים. ישנן גם פורמולות צמחים (תמציות צמחים במיצוי אלכוהולי), לטיפול בתסמונת מעי רגיז. כדאי להוועץ בנאתורופת או הרבליסט.


2.
רפואה סינית
אנרגיית הכבד אינה זורמת באופן הרמוני, והטחול והקיבה מושפעים מכך. בטיפול מניעים את אנרגיית הכבד ומחזקים את הטחול. מומלץ להמנע ממזון קר ושתיה קרה.
כדי להניע את הכבד מומלץ לאכול: ג'ינג'ר, הל, כמון, בצל ירוק, כורכום ובזיליקום.
חיזוק הטחול יתקבל ע"י מזונות כתומים: גזר, בטטה, דלעת וגם פחמימות מורכבות ודגנים מלאים כמו: קינואה, דוחן, אורז (עדיף בסמטי).


3. איזון גופנפש
מומלץ להפחית את המתח ולתרגל פעילות גופנית ו
ספורט. הליכה או ריקוד מצויינים לחיזוק כל המערכות בגוף ובפרט הכבד.
במידה וקיים מתח נפשי, כדאי להשתמש בשיטות הרגעה והרפייה כמו: מדיטאציה ו
יוגה, ביופידבק ודמיון מודרך.

לא ניתן להגיב למאמר זה.