חשיבות הויטמינים לפעילות הגוף

קטגוריה ראשית > תוספי מזון וצמחי מרפא > תוספי מזון

מאת: מערכת Diet

ויטמינים הם רכיבים חיוניים רבים המצויים במזון ובלעדיהם לא ייתכנו חיים. הוויטמינים נחוצים לגוף בכמויות מזעריות, אך האדם לא ישרוד בלעדיהם. חלק מהוויטמינים צורך האדם באמצעות אכילה וחלק מיוצרים על ידי הגוף עצמו. ויטמין D נוצר על העור בסיוע קרני השמש, ויטמין K נוצר במעיים בסיוע חיידקים וכך נוצרים גם כמה ויטמינים מקבוצת B.

תפקידם של הויטמינים: סיוע בפעילות מטבולית ומערכתית, גדילה, פירוק אנרגיה מהמזון, עיבודם של אבות המזון, השתתפות בבנייתם של כדוריות הדם וההורמונים, יצירת הכימיקלים שמפעילים את מערכת העצבים וסיוע בפעולות העיכול. הוויטמינים חיוניים למניעת מחלות ולהפחתת סיכון לחלות במחלות כגון: סרטן, מחלות לב.

ויטמינים הם רכיבים חיוניים רבים המצויים במזון

ויטמינים הם רכיבים חיוניים רבים המצויים במזון

ויטמין A (רטינול) – מסייע למערכת החיסונית, חיוני לתהליך הגדילה, מסייע בבניית עצמות ושיניים, בעל פעילות נוגדת חימצון, חיוני לראייה תקינה בייחוד בלילה, חיוני לביוסינתזה של כולסטרול ויצירת הורמונים, שומר על בריאות העור, מגן על דרכי העיכול, הכליות ושלפוחית השתן, מזרז את יצירת הריריות בגוף, חיוני לחלוקה תקינה של התאים בגוף.

ויטמין B1 (תיאמין)- זהו ויטמין שאיננו מאוכסן לטווח ארוך בגוף ולכן יש לצרוך אותו מהמזון מידי יום.
הוא חיוני לחילוף החומרים של פחמימות, מסייע לפעילות של אנזימים, מסייע לפעילות תקינה של מערכות העיכול והעצבים, חיוני לתהליך הלמידה ולתהליך הגדילה בילדים, נחוץ לשמירת מאזן הנוזלים בגוף, מסייע במצבי לחץ נפשי ועשוי להאט קצב לב מוגבר.

נמצא בלחם, אורז, כבד, בשר, חלב, דגים, חלמון הביצה, שמרים, קטניות, נבטים ואגוזים. מחסור בוויטמין B עלול לגרום לדיכאון, בלבול, הפרעות בעיכול, חוסר תאבון וחולשת שרירים.

ויטמין B2 (ריבופלבין) - מסייע בגדילה ומונע מחסור בדם, חשוב לעיכול סדיר, לבריאות העור והשיער, ולפעילות תקינה של העיניים. מסייע גם לפעילות ויטמין B6. נמצא בבשר, דגים, חלב, יוגורט, גבינה, חלמון הביצה, שמרים, קטניות, חיטה מלאה וירקות ירוקי עלים. מחסור בוויטמין B2 עלול לגרום לסדקים בזוויות הפה, צריבה או גירוי בעיניים ועוד.

ויטמין B3 (ניאצין או חומצה ניקוטינית) - חילוף חומרים של סוכרים וחלבונים. חיוני לעצבים, לנשימה, לעיכול תקין וליצירת אנרגיה; מחזק את הזיכרון ומונע כאבי ראש ונדודי שינה. נמצא בכבד, סויה, גרעיני דלעת, שעועית, עדשים, תרד, ביצים, שמרים, נבטים, לחם חי, אורז ובשר. מחסור בוויטמין B3 עלול לגרום להפרעות בעור, במערכת העיכול ובמערכת העצבים המרכזית. עודף בוויטמין B3 עלול לגרום לסומק ולבחילות וסחרחורות.

ויטמין B5 (חומצה פנטותנית) - חיוני לפעולת העצבים, מערכת החיסון, ההורמונים הנשיים והכדוריות האדומות. נמצא בדבש מלכות, כבד, גרעיני חמניה, חלמון ביצה, אורז, לחם, חלב, יוגורט, תפוח אדמה ובטטה. מחסור בוויטמין B5 עלול לגרום לעצבנות, עייפות, חוסר תאבון ותחושת נמלול.

ויטמין B6 (פירידוקסין) - מסייע בחילוף החומרים של החלבון ולפעילות העצבים. נמצא בחומוס, אורז, תפוח אדמה, עגבנייה, בשר, דגים, ביצים, קטניות, אגוזים, בננות, נבטים ושמרים. מחסור בוויטמין B6 עלול לגרום לאנמיה, עייפות והפרעות נוירולוגיות.
ביוטין - שומר על העור ועל הכדוריות האדומות ומקטין מתח נפשי. נמצא בכבד, חלב, ביצים, בוטנים ואגוזים, קטניות וירקות עליים.

חומצה פולית (ויטמין B9)
-
מונעת חסר דם, מחזקת את פעילות מערכת העיכול והזיכרון. נמצאת בבשר, דגים, תרד, אגוזים, דגנים וירקות עליים.

ויטמין B12 (ציאנוקובלאמין) - גדילה, פעולת העצבים ויצירת כדוריות הדם האדומות. נמצא באופן טבעי בעיקר בבשר, דגים, חלב, ביצים וחלב סויה (שהועשר בוויטמין). חוסר בוויטמין B12 עלול לגרום לאנמיה ולפגיעה במערכת העצבים.

ויטמין C (חומצה אסקורבית) - מסייע ביצירת רקמות ועצמות, שומר על נימי הדם והשיניים, מחזק את המערכת החיסונית נגד דלקות, ולעתים ממלא תפקיד בצמצום סכנה של מחלות לב וסרטן. נמצא בפלפל אדום וירוק, ברוקולי, הדרים, עגבניות, ירקות עליים, תפוחי אדמה ותות שדה.

ויטמין D - מסייע בספיגה תקינה של סידן וזרחן מהמזון ועוזר בבניית העצמות והשיניים. נמצא בחלמון, מרגרינה, כבד, שמן דגים וחלב מלא. הגוף מסוגל לייצרו על ידי חשיפה לשמש.

ויטמין E (אלפא טוקופרול) - השפעה מווסתת במצבי לחץ ועייפות. מאריך את חיי התא. שומר על הנעורים וטיפוח החן. נמצא בגרעינים מלאים, ביצים, דגנים, בשר, שמרים, אגוזים, שמנים צמחיים וירקות ירוקי עלים.

ויטמין H (ביוטין או B7) - יש לו תפקיד ביצור אנרגיה, בעור, בשיער ובמערכת העצבים שנפגעים מהיעדר ויטמין זה. הוא נוצר על ידי חיידקים במערכת העיכול וחוסר בו יכול להיווצר במחלות כגון סוכרת מסוג 2 וכן PKU. במקרים אלו ממליצים הוספת ויטמין H לדיאטה.

ויטמין K (מנדיון) - אחד ממרכיבי הדם, המשפיע על קרישת הדם. נוצר בתוך הכבד וחיוני לייצור הפרוטרומבין, שהוא חלק ממערכת הקרשת הדם. אפשר לייצר אותו גם באופן מלאכותי. הוא נמס בשמנים. אינו יציב באור ובנוכחות מחמצנים. בכמות גדולה הוא רעיל. מצוי בירקות עלים ירוקים, אפונה ובכבד.

הרעלת ויטמינים
ניתן לחלק את כלל הוויטמינים לשתי קבוצות: ויטמינים מסיסים במים כדוגמת ויטמין C וויטמינים מקבוצה B, וכנגדם ויטמינים מסיסים בשומן, וביניהם ויטמינים מסוג A, D, E ו- K. משמעות ההבדל בין הקבוצות טמונה במשטר הצריכה שלהם.

קבוצת הוויטמינים המסיסים במים מווסתת בקלות בגוף – כמות עודפת של ויטמינים מסיסים במים מופרשת בשתן ובזיעה. אי לכך, מקרים של צריכה עודפת של ויטמינים מסיסים במים אינם שכיחים (אם כי אפשריים).

בניגוד למסיסים במים, ויטמינים המסיסים בשומן, נאגרים בשומן הגוף במידה מסוימת והגוף מתקשה להיפטר מעודפיהם בצורה יעילה דרך השתן/זיעה (עקב היותם הידרופוביים). אי לכך, הרעלה של ויטמינים מקבוצה זו נפוצה יותר. מקרה נפוץ של הרעלת ויטמין נובע מצריכה יתרה של ויטמין A, או ליתר דיוק, צריכה יתרה של רטינול (אין הגבלה על צריכת בטא-קרוטן).

למנת יתר של כל ויטמין השפעות ספציפיות, אולם סימפטומים משותפים עשויים לכלול בחילות, שלשול והקאות. ככלל, הדרך להתמודדות עם הרעלת ויטמין היא להפחית את צריכתו ככל שניתן עד לפינוי הכמויות העודפות מהגוף.

לא ניתן להגיב למאמר זה.