אומגה מה? אומגה 3!

מאמרים נבחרים > מפת האתר > מושגים דיאט > קטגוריה ראשית > תוספי מזון וצמחי מרפא > תוספי מזון

מאת: מערכת Diet

בכל חנות טבע, סופרמקט אורגני או בית מרקחת נוכל לקבל המלצה חמה לצרוך אומגה 3.

אומגה 3 אפשר לראות בקרומים הלבנים הדקים בסלומון

מקורות טובים לאומגה 3 כוללים דגי ים קרים

בשנים האחרונות ניתן להבחין בקאמבק של גברת אומגה 3 אך בשינוי קל: לא שמן דגים בכף, אולם כמוסות שמן דגים שהופכות את החוויה לקצת פחות מרתיעה. למעשה, אומגה 3 הפכה לשם דבר בנושאים כמו בריאות הלב וכלי הדם, זיכרון וריכוז, תיפקוד המוח, ורבים אחרים.
הפוטנציאל הטוב של שמן הדגים הולך ומתרחב עם מחקרים חדשים.
לאחרונה הגיעו התרעות ממומחים שונים על כניסה של מתכות לכמוסות. יש לוודא שהכמוסות נקיות ממתכות כבדות. אופציה נהדרת להשיג אומגה 3 בריכוז גבוה הוא שמן הפשתן בכבישה הקרה.
שמן פשתן
הוא מכיל  56% אומגה 3 לעומת 30% אומגה 3 בשמן דגים. אפשר להוסיף אותו לסלטים, ממרחים, יוגורטים או פשוט לקחת כף בכל פעם (ההמלצה היא2   כפות ביום). לא מומלץ לחמם את שמן הפשתן או לבשל איתו. למעשה, כדי לשמור על תכונותיו הרפואיות חייבים להחזיק אותו במקרר.

שמן פשתן לפנים ולשיער
השמן  מצוין בשימוש חיצוני לעור הפנים. הוא מעכב את הזדקנות העור, ומשווה מראה אחיד ורענן.
אם יש לכם קצוות מפוצלים בשיער, תוכלו להשתמש בשמן הפשתן בקצות השיער. הוא יגן על השערות וימנע את נזקי השמש לשיער בעונה החמה.

מהי אומגה 3?
אומגה 3 היא אחת מתתי הקבוצות של חומצות השומן. חומצות השומן מצויות במזון אותו אנו אוכלים באופן טבעי יחד עם חומצות שומן נוספות רב בלתי רוויות דוגמת האומגה 6.
אומגה 3 מצויה באופן טבעי בדגי ים צפוני דוגמת טונה, סלמון, סרדינים, אנשובי, מקרל, הליבוט וכן במזונות מן הצומח: זרעי פשתן, שמן פשתן, אצות ים ואגוזי מלך. אומגה 3 היא חומר יצוא לחומרים הנקראים איקוסנואידים. אלו הם חומרים דמויי הורמונים המשפיעים על תהליכים שונים בגוף. נוכל למצוא גם נוגדי דלקת בחומרים האלו המיוצרים מאומגה 3, ולכן אומגה 3 מומלצת בין השאר, כדי למתן תהליכים דלקתיים בגוף במקרה של דלקות מפרקים, מחלות אוטואימוניות ומחלות נוספות.
המזון שלנו מכיל הן את האומגה 3 והן את האומגה 6 אך ביחסים משתנים. היחס בין שתי חומצות השומן קובע את ההשפעה על בריאותנו. היחס הרצוי הוא 1:1 או  3:1. משמע, יותר אומגה 3 ופחות אומגה 6. לצערנו, היחס הנדרש ל"בריאות אופטימלית" אינו קבוע במזון אותו אנו צורכים. למעשה יש הרבה יותר אומגה 6. פי 20 ויותר. המצב נוצר עקב הרגלי תזונה לקויים והמזון המתועש.
ישנם מזונות מובחרים בהם היחס הוא בין אומגה 3 לאומגה 6 הוא בריא במיוחד דוגמת שמן הקנבס. הוא מכיל 58% אומגה 6 ו – 18% אומגה 3. יחס של 1:3 (השמן מכיל כמויות מבוטלות של החומר הפעיל THC, כך שאינו ממסטל).
מה קורה כשיש יותר אומגה 6?
אומגה 3 מסוג EPA ואומגה 6 מסוג AA דומות במבנה המולקולרי שלהן ולכן העדר של אומגה 3 נותן עדיפות לאומגה 6 בתאים. דבר זה יכול לחשוף את תאי הגוף לנזקים כמו דלקתיות יתר באיברים, מחלות של דרכי מפרקים או החמרה בדלקות עור. אם כך, טיפול בצריכה של אומגה 3 נותן יתרון בריאותי ומסתבר, לא רק אחד. מחקרים בתזונה הראו כי העשרת התפריט היומי בדיאטה במזונות המכילים אומגה 3 הוא בעל השפעות בריאותיות ארוכות טווח.
ההשפעות החיוביות של אומגה 3:
1.חשובה לתיפקוד תקין של מערכת הלב וכלי הדם.
2.משפרת את תפקודי המוח ומערכת העצבים: זיכרון, קשב, ריכוז והעברת מסרים עצביים במוח. אומגה 3 מפחיתה החמרה במצבי פרקינסון ואלצהיימר.
3. הפחתת סיכון למחלת הסרטן ותמיכה במערכת החיסון.
4. בעלת פעילות אנטי דלקתית ולכן מומלצת גם במצבי דלקת כרונית.
5. מניעת בעיות עור ודלקות חיצוניות, על כן מומלצת לפסוריאזיס.
6. התפתחות תקינה של מערכת העצבים ורישתית העיניים בעוברים.
7. משפרת את מצב הרוח במצבי דיכאון ולכן מומלצת גם למצב של דיכאון אחרי לידה.
אומגה 3  בהריון ובהנקה:
בנשים הרות ומניקות, יש לצריכת אומגה 3 חשיבות כפולה, שכן חומצות שומן מסוג אומגה 3 מורידות את הסיכויים ללידה מוקדמת, תורמות להתפתחות תקינה של העובר והתינוק, ואף עשויות למנוע רעלת הריון. ממחקרים עולה כי בתינוקות יונקים ריכוז האומגה 3 גבוה יותר, כך שכדאי לנשים מניקות לקבל יותר אומגה 3 דרך תזונה הכוללת דגים למשל או דרך כמוסות.
התויות נגד:
מאחר ואומגה 3 משפיעה על דילול הדם, אין ליטול אותה יחד עם תרופות לדילול דם כגון קומדין, ויש להיוועץ עם רופא לפני הלקיחה. דימום מוגבר קיים ביחוד במינון של מעל 3 גרם ביום. לצורך המטאבוליזם התקין של האומגה 3, יש צורך בכמות מספקת של ויטמינים ומינרלים כמו אבץ, מגנזיום, ויטמין B6, ניאצין וויטמין C. כמו כן, צריכת יתר של דגים יכולה לגרום להרעלת כספית.

3 תגובות ל“אומגה מה? אומגה 3!”

  1. מאת אילה:

    עדיף אומגה 3 ממרווה מרושתת שהיא אורגנית והוכחה כיעילה.

  2. מאת אומגה 3:

    אתר מקיף ומעניין! אומגה 3 אכן מקבל המלצות חמות מכיוון שחומצות שומן אומגה 3 מהוות את מעטפת התא האנושי(ממברנה) האחראית על סלקטיביות החומרים הנכנסים והיוצאים מהתא.
    דילול דם מתייחס לאומגה 3 משמן דגים, היות ודגים שוחים בטמפרטורה קרובה ל-0 מעלות ויש להם "מנגנון דילול".
    הרבה בריאות :)

  3. מאת ג'ק:

    לא ברור איך אנחנו אמורים לודא שאין בשן הדגים שאנחנו נוטלים מחכות כבדות ורעלים חזקים בכלל. לי אין מעבדה בבית, וגם מעט רעל – המותר על פי התקן – לא ממש מושך אותי. אני גם לא מתלהב במיוחד מתהליך מיצוי שמן הדגים מבשר הדג – רווי כימיקלים שאת חלקם אנחנו מקלים כתוספת לשמן, כי הניקוי אינו מושלם.

    למה לא ליטול חומצת שומן טבעית שהופקה בתהליך של כבישה קרה – טבעי לחלוטין.