מאת: מערכת Diet
היוד, מלבד היותו חומר לחיטוי פצעים, הינו מינרל חיוני שנמצא במזונות כמו דגי ים, פירות ים ומוצריהם, דגי ים ובריכה, אצות ים לסוגיהן המכילים כמות גדולה של יוד. תוכלו למצוא אותו גם במלח ים, אספרגוס, פטריות, תרד, פולי סויה, זרעי שומשום, זרעי חמניות ושום.
מרבית היוד בגופנו מגיע מדגים ומאכלי ים אחרים אך גם מוסף למי השתיה שלנו ומצוי במלח השולחן. הוספתו מונעת מצבים של מחסור ביוד. היוד נספג מהמזון למערכת העיכול, נאגר בגוף בעיקר בבלוטת התריס וחיוני לייצור הורמון התירוקסין, האחראי לחילוף חומרים תקין בגוף. חילוף חומרים מהיר מבטיח ירידה במשקל והצלחת דיאטה.
היוד נחוץ גם לבריאות השיער, הציפורניים והשיניים, לספיגה יעילה של פחמימות, לאיזון רמת הכולסטרול בגוף, לויסות יצור האנרגיה, לגדילה, לחילוף חומרים יעיל של השומנים, לייצור חלבונים, להפיכת קרוטן לוויטמין A ולבריאות הנפש.
חוסר יוד – לחוסר ביוד השלכות חמורות. הוא עלול לגרום להפרעות בפעילות בלוטת התריס ולמחלת הזפקת בה בלוטת התריס מוגדלת, להשמנה, לתשישות, להתקשות עורקים, לבעיות פוריות וחוסר איזון הורמונלי, להפלות בחודשי ההיריון הראשונים או האחרונים, לעיכוב גדילה בתינוקות, למחלות פיברוציסטיות בשד, ליובש בשיער ולאי סבילות לקור.
עודף יוד – עלול לגרום להפרעות בפעילות בלוטת התריס, כמו כן לגרון נפוח, לכאבי בטן, לבחילות והקאות, לאסטמה, לאי סדירות בקצב הלב, לצואה שחורה ודם בצואה. תופעות עוריות כמו אקנה, אטופיק דרמטיטיס יכולות להתרחש גם כן עקב עודף יוד.
צריכת היוד היומית המומלצת הינה 150 מק"ג אולם בכל אופן מומלץ כי סך היוד הנצרך בתזונה ובתוספי מזון לא יעבור את ה-500 מק"ג ליום מאחר ועודף יוד עלול לעצור את ייצור הורמוני בלוטת התריס, וליצור תופעות לוואי.