מאת: מערכת Diet
מדוע אנחנו צריכים לשלב דיאטה עם ספורט?
מי מאיתנו שעשה דיאטה כלשהי בחייו, מכיר את השלב הנהדר של הירידה במשקל, בשבועות הראשונים נראה שבמאמץ מינימלי אנחנו משירים ק"ג ואנחנו תוהים, מדוע לא עשינו את זה קודם. ואז מגיע שלב העצירה. שלב זה שובר את רובנו ומזכיר לנו "למה לא עשינו את זה כבר קודם" , ולא כי דיאטה היא דבר קשה, אלא כי שינוי אורח החיים שלנו, ההרגלים שלנו, זהו התהליך הקשה.
הגוף שלנו בנוי ועובד כמאגר לשעות חירום, בעיקרון הגוף שלנו תמיד רוצה להיות מוכן לרע ביותר. האינסטינקטים הבסיסיים שאותם קיבלנו עם מאגר הגנים האוניברסלי שלנו הנם אינסטינקטים של הישרדות. הגוף שלנו תמיד רוצה שיהיה לו את האנרגיה להזניק אותנו, לקיים אותנו ולאפשר לנו לבצע את הפעולות שהמוח מתכוון לבצע. לכן צריך להיות תמיד מאגר אנרגיה מהיר וזמין, ואלו הם הסוכרים. הסוכרים נאגרים בשרירים ונקראים גליקוגן.
בכל תחילת אימון, מקור האנרגיה הראשוני הנם הסוכרים, הם נשרפים מהר ובקלות, מיד לאחריהם נשרפות מעט רקמות שריר, ואז הגוף "מבין" שהוא צריך לפנות למחסני החירום שלו: השומנים! תהליך זה מסביר לנו מספר דברים הקשורים בדיאטה שלנו, באורח החיים הרצוי ובשלב העצירה:
בכל תהליך של פעילות גופנית אנחנו שורפים סוכרים ורקמות שומן. מצד שני, תוצאת הפעילות הגופנית עצמה בונה רקמת שריר. גופנו זקוק לשרירים לתפקודים שונים: להניע את עצמו, לעזור לנו להזיז כל איבר בו, לשמירה על תקינות השלד, לעזרה לשלד לשאת את כל מסת הגוף ועוד…זאת אומרת שככל שיהיו לנו יותר שרירים, כך גופנו יצרוך יותר אנרגיה, אשר שווה ליותר שריפת שומנים.
שלב העצירה הנו שלב אשר בו הגוף שרף את כל העודפים הזמינים ועל מנת לשרוף עוד שומנים, הוא צריך לחלץ אותם ממאגרי החירום של הגוף (תאי שומן) ובכדי ששלב זה יקרה, הגוף חייב קודם להשתמש בגליקוגן הזמין. משמע, הגוף חייב להיות בפעילות גופנית קבועה על מנת לשרוף את השומנים.
פעילות גופנית שלוש פעמים בשבוע מגבירה ניקוי רעלים, גורמת לזרימת דם טובה יותר, מגדילה נפח ריאות, מורידה דופק, שומרת מפני בריחת סידן ומינרלים מהעצמות ומהפרקים ומורידה לחץ דם. אפשר ללכת לחדר הכושר, אפשר לעשות כושר בבית עם מכשירי כושר בייתים או להצטרף למועדון כושר עם מאמן כושר אישי.
לשמחתם של כל שונאי הספורט
מחקר שנערך בארצות הברית מצא שגם 10 דקות יומיות של תרגילי כושר עוזרות לדיאטה. במחקר הסתבר שיש עליה בצריכת החמצן אצל נשים שעסקו בפעילות גופנית כ-72 דקות בשבוע בלבד. מחקר חדש מגלה כי גם 10 דקות של פעילות גופנית ביום עשויות לשפר את סיבולת לב-ריאה ולסייע בתהליך ההרזיה. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת JAMA של ההסתדרות הרפואית האמריקנית.
אמת ושקר על דיאטה ופעילות גופנית
ככל שאתה מבוגר יותר אתה צריך להיות פחות פעיל?
שטויות! אימון כושר שלוש פעמים בשבוע מגבירה יציאת רעלים, גורמת לזרימת דם טובה יותר, מגדילה נפח ריאות, מורידה דופק, שומרת מפני בריחת סידן ומינרלים מהעצמות ומהפרקים ומורידה לחץ דם. האמת היא שככל שאנחנו מתבגרים היכולת הפיזית לעשות פעילויות מורכבות ומסובכות קטנה, אך עלינו להיות פעילים לאורך כל מהלך חיינו, בכל גיל בהתאמה ובייעוץ מול איש מקצוע (דיאטנית ומאמן כושר).
אנשים בעלי יתר לחץ דם צריכים להימנע מהרמת משקולות?
טעות! הרמת משקולות תורמת למאמץ ולסיבולת לב-ריאה. מה שנכון בכך הוא שאנשים חולים, ובתוכם גם אנשים עם יתר לחץ דם, חייבים בפיקוח רפואי צמוד בתכנון אימוני הכושר שלהם.
פעילות גופנית תורמת למניעת התקפי לב?
נכון! פעילות גופנית מותאמת מעלה את יכולות הסיבולת לב-ריאה שלנו, ומכאן יכולה למנוע התקפי לב הנובעים משריר לב חלש. כמו-כן, פעילות גופנית שומרת על משקלנו וכן על אחוז השומן בגופנו, עובדה התורמת אף היא להגנה מהתקפי לב. פעילות גופנית גם תורמת לחילוף חומרים גבוה בגוף ושריפת שומנים, דבר נוסף אשר תורם לבריאותנו הכללית וליבנו בפרט.